SYSTÉM CHLAZENÍ A OSVĚŽENÍ ZEMĚDĚLSKÝCH-HOSPODÁŘSKÝCH PROSTOR

... když jsou důležité čerstvé výrobky

Optimální zvlhčovací systémy

pro čerstvé výrobky v prodejních pultech a chladicích boxech
ekologické | šetřící energii | přinášející zisk | příznivé pro zákazníky
Čerstvé výrobky potřebují konstantní vlhkost
Požadavek spotřebitelů, kteří si chtějí koupit v každém ročním období - a ne pouze v odpovídající sezóně - čerstvé výrobky, podobně jako očekávání čerstvého a zdravého vzhledu způsobily celosvětové změny týkající se skladování a nabízení potravin.


Mnoho výrobků se dováží z celého světa, aby se pokryla poptávka.
Mnoho výrobků se dováží z celého světa, aby se pokryla poptávka. Plody musí být podle požadavků zákazníků sklizeny, musí dozrát, být zabaleny a transportovány. To ale většinou nelze uskutečnit během několika málo hodin; proto se musí produkty kvůli udržení kvality skladovat v chladicích halách nebo kvůli dozrání před expedicí ve zvláštních prostorách určených k dozrávání. Právě v této fázi se ukázala vlhkost vzduchu jako jeden z důležitých faktorů s ohledem na kvalitu produktu.
Veškeré zemědělské produkty, ať už maso, ryby, zelenina nebo ovoce, obsahují vysoké procento vody a jakákoli ztráta vody ohrožuje vzhled a tím i kvalitu produktu.
K největší ztrátě vody dochází často během některého z četných chladicích procesů, jimiž produkt během svého zpracování prochází. Vlhkost obsažená v produktu je dvojího druhu: vázaná a nevázaná. Vázaná vlhkost je obvykle uzavřena v buněčné struktuře produktu a všeobecně unikne pouze tehdy, pokud je porušena buněčná stěna. Naproti tomu nevázaná vlhkost se mění v závislosti na relativní vlhkosti okolního vzduchu.
Pokud se musí produkt během zpracování ochladit, je obvykle vystaven chladnému vzduchu chladicího zařízení. Měření vlhkosti (dynamice vlhkosti) tohoto procesu se často nevěnuje žádná pozornost. Je-li vzduch veden přes chladicí smyčku, ať už se jedná o chladicí kapalinu nebo o systém DX, ochlazuje se vzduch na nízkou teplotu, která často leží pod rosným bodem. V této situaci se sráží voda ze vzduchu na chladicí smyčce. Zatímco vzduch vycházející z chladicího zařízení vykazuje požadovanou nízkou teplotu a velmi vysokou relativní vlhkost (typicky 100%rH), rozděluje se vzduch ve skladovací hale a kolem produktů, přičemž se při kontaktu s produktem opět otepluje. často se předpokládá, že u produktu nemůže dojít k žádné ztrátě vlhkosti, neboť vzduch opouští chladicí zařízení se 100% RH a už se nemůže nasytit další vlhkostí, a proto neexistuje nerovnováha.
            

Přitom se ale zapomíná, že relativní vlhkost klesá se stoupající teplotou vzduchu
Každý produkt je obklopen hraniční vzduchovou vrstvou, která má tloušťku přibližně 2 mm. Tato vrstva je v rovnováze s produktem, co se týká teploty a vlhkosti. Při procesu chlazení je tento vzduch teplejší než teplota haly a když je na produkt vyfukován chladný vzduch z chladicího zařízení, vytlačí tuto hraniční vrstvu. Nová hraniční vrstva vytvořená z chladného vzduchu pojme teplo produktu; během tohoto procesu klesne obsah vlhkosti nové hraniční vrstvy následkem přijetí tepla produktu.